PM B.V.

Irene_Koopman_PM_bv

 

 

PM B.V.  

Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt moeten bedrijven creatief samenwerken om de vraag naar personeel op te vangen. PM B.V., gevestigd in Dedemsvaart, is aangesloten bij Skills4future. Zo zoeken ze de verbinding met andere bedrijven in de maakindustrie en het onderwijs. Aan de buitenzijde is niet zien om wat voor bedrijf het gaat, maar achter de deuren staat een walhalla aan technisch geavanceerde machines. Wie denkt dat je vies wordt van werken in de techniek komt bedrogen uit! Irene Koopman, HR adviseur bij PM B.V., neemt mij mee in de wondere wereld van metaal.

Frezen, draaien en slijpen

‘’PM B.V. is een hightech bedrijf gespecialiseerd in metaalbewerking.’’ Legt Irene mij uit. ‘’We maken van niets iets, namelijk uiterst nauwkeurig lineaire geleidingen en positioneringssystemen. Een ruw blok metaal komt binnen, vervolgens voeren we alle productiestappen uit. We frezen, draaien en slijpen om ervoor te zorgen dat het als een compleet en nauwkeurig product de deur uit gaat.”

Technische mensen

‘’We merken dat steeds minder jongeren kiezen voor de techniek. Het is belangrijk dat we de vakmensen die we over 5 jaar nodig zijn nu aan de kraag trekken en gaan opleiden. Het Skillslab is een mooie manier om kennis te delen met concullega’s en samen een plan te maken: hoe gaan wij techniek op de kaart zetten. En hoe gaan wij zorgen dat het onderwijs daarbij aansluit. We willen voorbereid zijn op de toekomst. Door het samen te doen, hoeft niet één bedrijf er alleen keihard aan te trekken. Juist die gemeenschappelijkheid is onze kracht.’’ Aldus Irene.  Irene is verantwoordelijke voor de werving en selectie bij PM B.V.. ‘’Op dit moment is er sprake van enorme krapte op de  arbeidsmarkt.” Het is ook voor PM B.V. een grote uitdaging om aan goede, technische mensen te komen. “Alle middelen die we hebben, zetten we daarvoor in. Denk hierbij aan social media, een groot spandoek op het pand, de samenwerking met Skills4future en connecties met scholen in de omgeving. Heel concreet, we zoeken mensen!’’

Samenwerking Skill4future

Irene vertelt verder: ‘’Door de samenwerking met Skill4future kunnen vraagstukken die normaliter per bedrijf bekeken worden, nu op grote schaal opgepakt worden. Ieder bedrijf loopt tegen soortgelijke uitdagingen aan. Doordat Skills4future de verbinding legt tussen bedrijven nemen we een kijkje in elkaars keuken. We moeten elkaar niet zien als concurrentie maar moeten samen de techniek weer op de kaart zetten. Het biedt zoveel carrièrekansen!’’

Het Skillslab

‘’We merken dat steeds minder jongeren kiezen voor de techniek. Het is belangrijk dat we de vakmensen die we over 5 jaar nodig zijn nu aan de kraag trekken en gaan opleiden. Het Skillslab is een mooie manier om kennis te delen met concullega’s en samen een plan te maken: hoe gaan wij techniek op de kaart zetten. En hoe gaan wij zorgen dat het onderwijs daarbij aansluit. We willen voorbereid zijn op de toekomst. Door het samen te doen, hoeft niet één bedrijf er alleen keihard aan te trekken. Juist die gemeenschappelijkheid is onze kracht.’’ Aldus Irene.

De deuren openen!

PM B.V. gooit regelmatig de deuren open voor scholen uit de omgeving. ‘’Voor ons is het belangrijk dat techniek op de kaart wordt gezet. Bij PM B.V. hebben we een speciale presentatieruimte waar we scholieren en studenten ontvangen. Ze krijgen en rondleiding en mogen zelf ook proeven aan techniek. Er is bij ons nog geen fysiek Skillslab aanwezig, maar die wens is er wel.”